Tőkehal recept spanyol módra

Tőkehal recept
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    20 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    1 592

Egy igazi, eredeti tőkehal recept, amely petrezselymesen, fokhagymásan elkészítve, egy tipikus spanyol egytálétel. Szinte minden étteremben szerepel a napi menün, azonban ez a recept térségenként változik. Az eredeti baszk recept főtt tojással készül, a déli partoknál a gazdag kínálat miatt a tojást kagylóra, koktélrákra cserélik. Agyagtálban vagy lábasban szokás elkészíteni, fedő alatt minden alapanyagot összepárolva.

Egyszerű tőkehal recept, amihez nem kell külön köret

Hagyományos körete ennek a fogásnak a burgonya, amely egyben készül az étellel. Ebben az esetben nyers, pucolt burgonyából a receptben bemutatott módon készítjük az ételt. De ha van héjában főtt krumpli előző napról, az is tökéletesen felhasználható. Abban az esetben mindössze 20 perc is elég ennek az ízletes és kalória szegény fogásnak az elkészítéséhez, megspórolva a krumpli főzési idejét.

Zöld mártás a spanyol tőkehal recept elkészítéséhez

A zöld mártás (salsa verde) hagyományosan mozsárban készül, fokhagymát, olívaolajat és petrezselymet apróra zúzva. Ezt az idő és izomzat igényes feladatot én elkerültem 😊. Tapasztalataim alapján a meggyőződésem, hogy egyszerűbben is igazán ízletes végeredményt kapunk. A modern háztartások rohanó időbeosztáshoz alkalmazkodik a mi verziónk 😁.

Tipp a tőkehal recept elkészítéséhez

  1. A halszeletek vastagságától függően változhat az elkészítés időtartama, de csak minimálisan, pár perccel.

  2. A tengeri halak sósak, így figyelj rá, hogy ne sózd túl az ételt.

  3. A kagyló, amit a recept utolsó szakaszában adunk az ételhez, nagyon gyorsan elkészül. Amikor kinyílnak a kagylók, akkor kész is. Ez mindössze pár perc.

  4. Mielőtt a kagylót felhasználod, bizonyosodj meg róla, hogy nem törött esetleg. A törött kagylót nem javasolt felhasználni. Ha esetleg valamelyik kagyló nem nyílt ki a főzés során, akkor az valószínűleg nem jó. Inkább vedd ki az ételből és ne edd meg!

Szívesen vinnél változatosságot a heti menübe? Akkor Te se hagyd ki ezt a gyors és egészséges receptet! Nézz meg további egészséges recepteket is és inspirálódj! 😊

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1

    Tölts egy lábasba kevés olívaolajat és enyhén pirítsd meg az apróra vágott fokhagymát. Amennyiben lisztet választod sűrítőanyagnak, úgy most add hozzá a fokhagymás rántás elkészítéséhez. (Én keményítővel sűrítek, amit a recept későbbi szakaszában kell hozzáadni.)

    Lépés 2
    Tőkehal recept alap

    Töltsd hozzá a hal alaplevet.

    Lépés 3
    Tőkehal recept spanyol módra

    Majd fektesd a nyers, pucolt burgonya karikákat a fokhagymás alapra. Fedő alatt főzd 10 percig. Időnként mozgasd meg a lábast, elkerülve, hogy a krumpli szeletek a lábas aljára tapadjanak.

    Lépés 4
    Tőkehal recept spanyol módra

    A következő lépésben add hozzá a zöldborsót a krumplis alaphoz. Ezután én fedő alatt pároltam további 5 percig a borsós, krumplis alapot.

    Lépés 5
    Tőkehal recept spanyol módra

    Jöhetnek a halfilék. Fektesd őket a zöldségek tetejére, egyenletesen elosztva.

    Lépés 6
    Tőkehal recept spanyol módra

    A halszeleteket hintsd meg őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemmel, majd lefedve párold kb. 6-7 percig. Ez az időtartam kicsit változhat a halszelet vastagságának függvényében, valójában a halételek hamar elkészülnek. A recept tengeri halból készült ezért sózni csak az utolsó lépésben érdemes, amennyiben szükséges, ízlés szerint. Az édesvízi halból készült változatot sózd szokásos módon.

    Lépés 7
    Tőkehal recept spanyol módra

    Amikor a hal húsa kifehéredett, add hozzá a fagyasztott kagylót (bármilyen kagylóféleség lehet).

    Lépés 8
    Tőkehal recept spanyol módra

    Amennyiben kissé sűrűbb mártással kedveled, és nem akartál lisztet használni, ahogy mi is, úgy keverj csomómentesre 1 kk kukoricakeményítőt az étel levével, és most töltsd az ételhez. Két perc forralás után a mártás sűrűsödni kezd.

    Lépés 9
    Tőkehal recept spanyol módra

    Lépés 10
    Tőkehal recept spanyol módra

    A keményítő hozzáadása után párold fedő alatt további 2 percig az ételt, amíg a kagyló kinyílik és az alaplé kissé besűrűsödik. A kagylófélék rendkívül érzékenyek hőre, gyorsan elkészülnek, ezért ügyelj arra, hogy ne főzd túl. A túlfőtt kagyló rágós lesz.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük